içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Gaziantep’te ödülü kimler hak ediyor?

Yıl sonu yaklaşınca birbiri ardında ödül törenleri düzenleniyor. Üretim, istihdam ve ihracatıyla öne çıkan firmalara ödüller veriliyor. Elbette marifet iltifata tabidir ve ödüllendirilmesi de gerekir.
Bu anlamda Gaziantep’te ödülü hak eden çok sayıda firma ve kuruluş var. Ancak, “Ödülü en çok kim hak ediyor?” diye bir soru gelse, bunun cevabı tek kelime ile “Halıcılar” olurdu. Halıcılar derken, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’ni kast ediyorum.
Zeynal Abidin Kaplan’ın başkanı olduğu Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, ödülü neden hak ediyor açıklayayım.
Türkiye, dolayısıyla da Gaziantep, makine halısında dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı. Çin’in ardından en fazla halı ihracatı yapan ülkeyiz. Halı sektöründe yıllık 3 milyar dolara yaklaşan ihracatımız var.
Kısacası Dünyanın halısını biz üretiyoruz. Ama halı dünyanın en büyük halı fuarı olan Domotex Almanya’nın Hannover şehrinde düzenleniyordu. Halı üretimi olmayan Almanya, Domotex fuarı dolayısıyla dünya halı ticaretinin merkezi konumuna gelmişti. Fuarcılıkla öne çıkan Almanya, sektörün tüm hamallığını yapan, risklere katlanan Türkiye’den daha fazla para kazanıyordu.
Her yıl Ocak ayında düzenlenen Domotex’in katılımcılarının yaklaşık 3’te 1’ni Türk halıcılar oluşturuyordu. Almanya’da fuara katılmak çok maliyetli olduğu gibi, Almanya’nın vize konusunda çıkardığı sorunlar da gerek katılımcıların gerekse de ziyaretçilerin fuara gelmesini güçleştiriyordu. Özellikle Ortadoğu’dan gelecek müşteriler vize alamıyordu. Bu olumsuzluklar fuarın başarısını zayıflatırken, Domotex’e katılanlar memnun kalmıyor, sırf prestij olsun diye katılmaya devam ediyordu.
Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği, İstanbul Halı İhracatçıları birliği ile el ele vererek, güç birliği yaparak Domotex’e alternatif olarak İstanbul’da CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarını düzenleme kararı aldı. Bu karar alınınca adeta kıyamet koptu. Ne gerek var? Diyenler oldu. Almanya ile ilişkilerimiz bozulmasın, şeklinde yaklaşanlar oldu. Çünkü ortada büyük bir rant, büyük bir Pazar vardı. Almanya fuar dolayısıyla her yıl elde ettiği milyarlarca Euro’luk gelirini kaybetmek istemiyordu. Uluslar arası lobiler devreye girdi ama ihracatçılarımız dik durarak geri adım atmadı.
Sonunda 5-8 Aralık 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’ndeki küresel bir organizasyonla 1. Uluslararası CFE Halı ve Yer Kaplamaları Fuarı düzenlendi. Sektörde adeta bir devrim yapıldı ve yeni bir dönem başladı.
Halıcılar fuara gitmeden önce küçük de olsa tereddütleri vardı. Acaba? Diyorlardı. Ancak fuar ilk kez düzenlenmesine rağmen gerek organizasyon, gerekse de katılımcılar ve ziyaretçiler açısından çok büyük bir başarı ile sonuçlandı. Domotex’e göre çok çok verimli bir fuar oldu. Üstelik maliyetler de Domotex’e göre çok düşük kaldı. Fuar sonrası halı ihracatçıları büyük bir mutluluk ve memnuniyetle Gaziantep’e döndü. Böylece dünya halı üretiminin merkezi olan Türkiye’nin, dünya halı ticaretinin merkezi olması yönünde büyük bir adım atılmış oldu.
Burada bir yanlış anlaşılmaya da açıklık getirmek istiyorum. Biliyorsunuz Gaziantep’te de halı fuarı düzenlendiği için, “Gazianep’teki fuarı İstanbul’a taşıdılar” şeklinde yanlış bir düşünce oluştu. Öncelikle şunu belirteyim: Gaziantep Halı Fuarı ile ilgili bir değişiklik yok. Yine düzenlenmeye devam edecek. İstanbul’daki fuar Gaziantep’in değil Domotex’in alternatifi olan bir fuar.
Bu sıradan bir başarı değildir. Almanya’nın sektördeki hakimiyetine son vererek, Dünya halı ticaretinde yeni bir dönemi başlatan ve her yıl ülkemize milyar dolarlık gelir kazandıracak olan bu yerli ve milli organizasyonu başaranlar en büyük ödülü hak ediyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI