içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

GÜNÜMÜZDE YAYINCILIK

Edebi eser yayıncılığı bir ulusun kültürünü nesilden nesle taşınması bakımından çok önemli bir misyona sahiptir.Yakın geçmişte yaşadığımız Covid-19 süreci ve hemen akabinde gelen astronomik döviz kuru atışı ne yazık ki bütün girdileri döviz üzerinden olan yayıncılık sektörüne ciddi bir darbe vurmuştur.Oysa bu denli önemli bir misyonu üstlenen yayıncılık sektörünün devlet eliyle teminat altına alınması gerekir.

Son iki yılın aynı dönemlerini baz aldığımızda yayıncılık sektörünün yaklaşık %20 daralmaya girdiğini görmekteyiz. Konu hakkında acil önlem tedbirleri alınmadığı takdirde yayıncılık dünyası ile birlikte edebi eser üretimi ve yazılı kültürün daha derin krizlerle karşı karşıya kalacağı kaçınılmaz.

Yayıncıların kullandıkları kâğıt, tutkal, mürekkep ve makine gibi ithal girdilerin fiyatlarına son bir yıl içinde fahiş oranda zam gelmiş,dolayısıyla maliyetlerdeki artışların kitap fiyatlarınayansıması kaçınılmaz olmuştur.  Sektörün ayakta kalabilmesi ve krizin daha az hasarla atlatılmasıdevletin alacağı önlemlere bağlıdır.

Yayıncıların hükümetten başlıca talepleri; kâğıtta sübvansiyon mekanizmasının acilen devreye sokulması ve sertifikalı yayınevleri kâğıt alırken sübvansiyonlardan yararlanması sağlanmalıdır. Öte yandan yazar ve yayınevleri için büyük tehdit oluşturan basılı ve elektronik kitaplarda korsan üretimin önüne geçilmeli ve izinsiz paylaşımlar önlenmelidir. Bir diğer önemli husus ise yayıncılık sektörünün yazarları da kapsayacak şekilde finansal açıdan desteklenmesidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI